Conversation

V souvislosti s mým předchozím postem mě napadá - pojďme probrat #Rasismus. Považujete se za rasisty? Jak se díváte na soužití jednotlivých etnik u nás? A prosím - bez flamewaru a "politický korektnosti"

Osobně na sobě určitej latentní rasismus pozoruju a hrdej na to nejsem. Nepovažuju za správný, že mám potřebu si osahat peněženku a chystat se na obranu když procházím kolem skupinky Romů.

Přitom je mám osobnostně vlastně rád - byl jsem na cikánských narozeninách i veselce a bylo to naprosto boží - snad až na tu kocovinu 😀

Nechcete se někdo rozpovídat? Považuju to za celkem zajímavý téma o kterým by se mělo mluvit

6
3
1

@schmaker Cítím potřebu dodat, že rasismus je libovolné (třeba i pozitivní!) uvažování o lidech na základě rasy. Nikdo nechce, aby o něm ostatní uvažovali jako o reprezentantovi rasy – každý z nás chce stát sám za sebe. Když vyhraju maraton, přišlo by mně praštěný, kdyby to někdo bral jako vítězství bílé rasy. Když ukradnu v sámošce čokoládu, neměl by to být prohřešek bílé rasy. Čili „správné“ podle mě není říkat, že máme dejme tomu Romy rádi, ale přestat řešit, že jsou to Romové.

0
0
0
@schmaker ja vyrustal v Rumburku a s ciganatama jsem si od mala hral u panelaku, s nekterymi si hral, s nekterymi se pral
postupne se do okoli stehovaly naplavy, ktere delaly bordel a se kterymi jsem se nekolikrat dostal do opravdu nebezpecnych situaci
ve Frydlante jsme s mistnima klukama hnedyma normalne chlastali u stavidel, protoze mam hodne opalenou sestrenku, kterou hned brali jako vlastni :D
faktem je, ze nase komunity proste nezijou spolu, ale vedle sebe, proto existuje kulturni rozdil a komunikacni propast
svym zpusobem rasista taky jsem, protoze mam od romu jista ocekavani, ale stejna ocekavani bych mel i od jakekoli dlouhodobe vyclenene komunity nebo jednotlivce, tak nevim
1
0
0

@albi Dík za názor a skoro si myslím, že jsi popsal to nejdůležitější - nežijeme spolu, ale vedle sebe - asi proto to soužití funguje "na baterky".

Já jsem furt trochu na vážkách, jestli předsudky samotný jdou tak jednoduše zařadit do kolonky "rasismus", ale zatím se stále přikláním spíš k tomu, že ano, byť se nám to samotným často nelíbí a víme, že to je blbě

0
0
1

@schmaker Lidské rasy existují a jejich příslušníci mají v průměru odlišné schopnosti, fyzické i mentální - v závodech v běhu mezi asiatem a černochem bych sázel na černocha, zatímco v matematické olympiádě spíš na asiata. Btw viděl jsem diskusi, kde tohle prohlášení už stačilo k nařčení z rasismu.

K předsudkům: já jsem dvoumetrový, fousatý a potetovaný týpek - je možné, že si leckdo osahá peněženku přede mnou. Přitom jsem vlastně vysokoškolsky vzdělaný intelektuál 😛

2
0
0

@baghira @schmaker Latentní rasismus na sobě pozoruji také a nemám s tím žádný problém. Vidím to jako přirozený a v zásadě správný obranný reflex. Korálovku od korálovce od sebe taky nerozeznám (vím že to jde podle barvy pruhů), k oběma se budu chovat jako k prudce jedovatému hadu. Což samozřejmě neznamená umlátit lopatou ale proste obezřetně. S tím rasismem to mám stejně.

2
0
0

@Stemar podlě mě je mezi obranným reflexem a rasismem rozdíl

Obranný reflex: Napadl mě Čech a od té doby se bojím lidí
Rasismus: Napadl mě Čech a od té doby se bojím jenom Čechů

Za Čecha je možné dosadit si etnikum podle libosti - už mě štvalo řešit rasismus a zmiňovat v něm stále dokola jen Romy 😀

1
0
0

@baghira Fyziologie je jedna věc - dokonce snad některý léky fungujou podle etnika různě. To snad nikdo rozporovat nebude. Na rozdílný mentální schopnosti bych si ale nevsadil, podle mě je to blbost - nebo je nějaká studie?

Každopádně fousy, kérka a dva metry - to musíš bejt stoprocentně zločinec a osahání peněženky je tak v pořádku 😁 (/sarcasm)

0
0
0

@schmaker A jestli je v Evropě 2% Dánů, ale mají na svědomí 10% přepadení, je rozumné jezdit do Dánska? Nebyl by obranný reflex na místě?
(Omlouvám se Dánům 😎 🇩🇰 je to jen teoretická akademická debata)

1
0
0

@baghira Zjednodušeně řešeno - ano

Prakticky ovšem (krom toho, že tím odepíšeme velkou část nevinných) se nabízí otázka - proč to tak je?

Nemůže to náhodou souviset s tím, že jsme Dánům ještě 15 let zpátky sterilizovali ženský, jejich děti nepouštíme do běžných škol, jejich děti si nesmí hrát s našima a tak? Neplodí ten rasismus jenom další rasismus?

Jako takhle - v podstatě tu reakci považuju za přirozenou, nicméně se nabízí otázka, jestli si za to nemůžem tak trochu sami (jako společnost).

1
0
0

@Stemar Představme si hypotetickou situaci, že třeba etnikum X má výrazně větší podíl na drobné pouliční kriminalitě, než etnikum Y.
Byla by v takovém případě určitá "předběžná opatrnost" rasismem nebo jen přirozenou reakcí?

1
0
0

@schmaker Položím další otázku: Obyvatelstvo v teoretické vymyšlené zemi se skládá s několika etnických skupin, ale výrazněji problematická je jen jedna. U koho byste nejspíš hledal chybu?

1
0
0

@baghira Když připustím, že je problematická ta skupina, tak je to paušalizace, kdy kvůli stejný barvě kůže hodnotim nevinný lidi jako problematický což samo o sobě moc dobrý neni.

Abych naznačil, kterým směrem uvažuju já a proč je důležitý ptát se "proč?" - když budu mít dítě, který zavírali do komory, mlátili a chovali se k němu jako k psovi, tak je velká šance, že bude vykazovat problematický chování a já mám trochu podezření, že něco podobnýho jsme v podstatě prováděli týhle menšině a teď se nám to tvrdě vrací.

Kdyby to byla jakákoliv menšina, který jsme historicky nekřivdili, pochopitelně bych hledal problém u ní. Když jsme ale ve "svobodný moderní společnosti" sterilizovali ženský proto, že jsou z nějakýho etnika, tak máme imho na tom průseru lví podíl.

Edit: Jsem si vědomej, že fotka je z roku 89, ale tohle se dělo dál, dle svědectví až do 2010

1
0
0

@baghira Představme si zcela reálnou situaci, že afro-američanů je v populaci USA něco přes 30%, zatímco ve věznicích je jejich podíl vysoko přes 50%.
Znamená to, že celý soudní systém USA je prolezlý rasismem, nebo že afro-američané páchají zločiny častěji než zbytek populace?

1
0
0
@Stemar
B je správně. A nemá ta anomálie nějakou příčinu? Proč asiaté či jiná etnika tuto tendenci nemají?
@baghira
1
0
0

@schmaker Chápu z toho formuláře správně, že dotyčná musela o zákrok sama požádat?

2
0
0
@baghira
Dobrý je něco počíst, jak ty "žádosti" probíhaly, ale ano, formálně to je opravdu na žádost pacienta
0
0
0

@schmaker Dám další teoretickou situaci: Představte si, že je země, kde je majorita a jedno problematické etnikum. Pokud bude majorita zcela nekriticky ze všech problémů obviňovat sama sebe, svůj přístup v minulosti atd., nezíská tím zmíněné etnikum pocit jakési nepostižitelnosti či nedotknutelnosti a nebude mít žádnou motivaci k nápravě, protože "my za nic nemůžeme, to nám způsobili oni"? A výsledkem budou ještě větší problémy?

1
0
0
@baghira
Odezdikezdismus je imho samozřejmě úplně blbě, pak se líbaj boty, poklekává a podobně, což s respektem nemá vůbec nic společnýho a smrdí to průserem
0
0
0

@schmaker Já si umím celkem snadno představit situaci, kdy někdo využije nabídky a požádá o sterilizaci (protože je fajn nemuset se starat o ochranu a antikoncepci), a po několika letech tvrdí, že to nebylo dobrovolné aby mohl vymáhat "odškodnění".
Naopak těžko si umím představit motivaci lékaře, který dělá zákrok bez žádosti pacienta a bez zdravotní indikace - už proto, že v tom případě by jakkoliv banální komplikace šly jen na jeho triko.
Ale to jen tak teoretizuju.

1
0
0
@baghira
Ano, teoretizovat samozřejmě můžeme neomezeně 😀
0
0
0

@schmaker přestože lidé tmave a tmavší barvy kůže vuci bílým bývají mozna ještě častěji rasisty, slovo se v tomto kontextu nepoužívá. / Rasismus má také řadu projevu. Vraždami povinaje, může to být diskriminace na pracovním trhu, šikana, osobní zast.

1
0
0

@MiKuBi úplně si nemyslím, že se takto význam "zažil", spíš je to tak vykládáno institucemi, které moc nepřipouští, že by obětí rasismu mohlo být i bílé etnikum, přestože se to tak běžně stává.

Ano, i s touto variantou rasismu je dle mého názoru potřeba silně bojovat a trestat jeho projevy naprosto stejně, jako projevy rasismu vůči menšinám. Před zákonem jsou si všichni rovni. Nebo by to aspoň tak mělo být

0
0
0

@schmaker k veci mohu říct- nemám předsudky vuci lidem jiné barvy pleti jak se teď říká, a už vůbec ne kvůli barvě Zkušenosti mam s Romy dobre i špatné, ale nutno dodat, ty dobre proto, že vnimam jejich odlisny zpusib života, vím, že si musím chránit věci, to j prostý fakt daný zkušenostmi, že spoléhat na dodržení slova, nebo že mluví vždycky pravdu, že cloveka nezradí, to nejde. Beru je jaci jsou, ale s velkou mirou odstupu A nevyhledavam je. Jsou prostě jiní

0
0
0

@schmaker bydleli jsme s rodiči od mých 11 let do 23 na Smíchově Hravali jsme si s bráchou ve vnitrobloku s dvěma romským sourozenci Jitka s Jirka Nase přátelství rostlo, a kdoví, možná tomu napomáhalo i to, že se jsme nakonec šikaně celili všichni- ale pozor, od dospělých. Překvapilo mě ale ztehdy, děcka nás pozvali že nás představí svým rodičům Nitno dodat, byla to v rámci komunity lépe postavena rodina A hle- rodiče nedovolili, a byli to oni, kdo Jitce a Jirkovi zakázali se"s gadzama stýkat

0
0
1